V letošnjem šolskem letu so se učenci osmih in devetih razredov pripravljali na selekcijsko tekmovanje iz znanja slovenščine za Cankarjevo priznanje pod skupnim naslovom Rime srca, ritmi sveta. Da imajo učenci radi poezijo, so pokazali z rednim obiskovanjem skupnih priprav na tekmovanje, kjer so prebirali pretežno ljubezensko pesniško zbirko Vinka Möderndorferja z naslovom Romeo in Julija iz sosednje ulice.  

Največ znanja so v razlagalnem spisu na šolskem tekmovanju izkazali Vita Jurak iz 8. c, Tim Vezjak iz 8. b in Loti Jazbec iz 9. c-razreda, ki so se 17. januarja 2023 na ŠC Velenje udeležili regijskega tekmovanja in tam dosegli bronasto Cankarjevo priznanje.

Na državno raven tekmovanja, ki je potekalo 11. marca v Zrečah, pa se je uspela uvrstiti le Vita Jurak. V svoj esej je ob poznavanju pesniške zbirke vnašala lahkotnost najstniške ljubezni ter svoja doživetja, vtise in tudi kritična razmišljanja o družbeno-aktualnih temah. Z razmišljanjem, kako lahko moč ljubezni in toplina objemov združita vse ljudi, je prepričala tudi na državnem tekmovanju in pod vodstvom mentorice Valentine Volavšek zasluženo osvojila zlato Cankarjevo priznanje.

Viti kot tudi vsem ostalim tekmovalcem ob doseženem uspehu iskreno čestitamo in jim želimo še veliko nadaljnjih prijetnih trenutkov ob branju knjig.