Oče, mama in 6 otrok.

Meščanska družina iz konca 19., začetka 20. stoletja.

Vsi njeni člani izjemno ugledni, visoko izobraženi, narodnozavedni in svoj čas »slavni«.

Danes žal pozabljeni.

Vse to in še več so Ivan, Josipina, Ivo, Vladimir, Dušan, Janko, Vida in Branko – RUDOLFOVI s Konjiškega.

Ob omembi priimka se marsikomu v mislih izriše ogromen vprašaj – oddaljenost njihovega časa je prevelika, da bi se še spomnili teh izjemnih posameznikov, ki so delovali in naredili mnogo za Konjičane, za vse Slovence.

Vendar pa vsi niso pozabili teh pomembnih someščanov. Vodjo Splošne knjižnice Slovenske Konjice, Ano Miličevič, ter učiteljico naše šole, Tino Esih, je njihova veličina celo tako zelo prevzela, da sta sklenili obuditi spomin nanje, jim na poseben način izkazati spoštovanje, ki si ga več kot zaslužijo, ter njim in njihovemu delu dati ustrezno veljavo … Porodila se je  ideja o stalni, potujoči, interaktivni razstavi, posvečeni družini Rudolf. Ta ideja je očarala še eno učiteljico na OŠ Ob Dravinji, Valentino Volavšek, prav tako pa tudi nekatere naše učence, ki so v okviru delavnic za nadarjene in vedoželjne, imenovanih Literarna prevetravanja, sodelovali pri raziskovanju in zbiranju informacij.

Številne delovne ure so vidne v obliki 8 roll-up stojal, panojev, ki so od petka, 24. 9. 2021, ko je potekala množično obiskana otvoritev razstave, v prostorih Doma kulture Slovenske Konjice na ogled še ves oktober.

Poleg biografskih podatkov, dejstev in zanimivosti razstava zajema tudi nekatere osebne predmete, literarna dela, fotografije in intarzijo, ki jo je po risbi Milana Lamovca – Didija ustvaril in knjižnici v trajno last podaril konjiški umetnik Franci Ratej. Sprehod med panoji je, v skladu z modernimi časi, delno tudi interaktiven – obiskovalec razstave lahko z uporabo posameznih QR kod prisluhne branim posnetkom besedil in sveže uglasbeni pesmi, Huda mravljica, za katero je poskrbela naša glasbenica, Janja Stampfer.