Našo šolo in učence izbirnega predmeta gledališki klub je v petek, 17. 5. 2021, obiskala gospa Urša Vouk, ki je zaposlena v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Tam med drugim izvaja tako imenovano gledališko vzgojo, v sklopu katere obiskovalce popelje v zaodrje, jim predstavi delovanje gledališče ter jih poduči o marsikaterem zanimivem dejstvu, povezanim s slednjim. Zaradi trenutnih ukrepov v povezavi z epidemijo, ki onemogočajo obisk Celja, je tamkajšnje »gledališče prišlo k nam«.

Gospa Urša je najprej natančno opisala, kako gledališče oziroma posamezni prostori v njem izgledajo, nato je prisotne podučila, kdo vse dela v gledališču ter kakšna je vloga posameznih oseb oziroma poklicev. Učencem je pokazala mnogo rekvizitov, ki jih uporabljajo v predstavah, jim razkrila marsikateri trik, ki ga lahko vidimo tudi v filmih, povedala je, kdo odloča o igralski zasedbi, kako dolgo je trajala najdaljša predstava, koliko vaj imajo igralci na dan in koliko predstav odigrajo na leto, kako velik je oder, kaj se zgodi, če igralec pozabi besedilo, in še mnoge druge zanimivosti. Vsak si je lahko od blizu ogledal enega izmed scenarijev, lasulje, obleke, čevlje, umetne rane in celo brke. Ob koncu zelo zanimive predstavitve so se naši gledališčniki lahko preizkusili še v igranju ter na roke dobili čisto »pravo, pravcato« gledališko kri.

Vsi so v dogodku, ki ga je priredila učiteljica Tina Esih, sicer zelo uživali, vendar pa komaj čakajo, da bodo gledališče lahko obiskali tudi v živo. 

Prispevek napisal šolski novinar,

Žak Korošec, 9. C