Moj prvi dan po povratku v šolske klopi je bil dokaj drugačen: v šoli sem bila samo prvo šolsko uro, nato sem se odpravila na celjski grad, kjer je potekala literarna delavnica Nagajivke 2020. Literarno delavnico je, tako kot že 28 let poprej, tudi tokrat organiziralo Medobčinsko društvo prijateljev mladine Celje, in sicer za osnovnošolce od petega do devetega razreda. To leto je bila posvečena znanemu slovenskemu mladinskemu pisatelju, Leopoldu Suhodolčanu, ob njegovi 40-letnici smrti. Delavnice, ki jo je vodila slavistka in pisateljica Milka Conradi, se je udeležilo devet otrok.

V čudoviti poročni dvorani celjskega gradu smo začeli s pisanjem haiku poezije. Naučili smo se, da gre za japonski način pisanja pesmi, v kateri mora biti prvi verz sestavljen iz petih, drugi iz sedmih in zadnji, tretji iz petih zlogov. Odlično nam je šlo in super smo se zabavali.

Po pavzi, ki smo jo izkoristili, da se bolje spoznamo in sprehodimo po gradu, smo nadaljevali s pisanjem zgodb na podlagi naših življenjskih izkušenj. Dobili smo zanimiva navodila za pisanje in to delo, ki nam je sicer vzelo precej časa, je bilo nadvse zabavno in ustvarjalno.

Moram omeniti tudi to – za udeležence, ki niso iz Celja, je bila delavnica plačljiva. Zame pa je, zato ker sem osvojila 1. mesto na šolskem natečaju Branje v času – delavnica bila brezplačna. Upam, da bom še kdaj imela priložnost biti del tako zanimivega doživetja.

Ema Okovič, 6. c