UNESCO je leto 2019 razglasil za Mednarodno leto periodnega sistema elementov, in sicer z namenom spodbujanja naravoslovnega izobraževanja, izboljšanja kakovosti življenja in napredka na področju raziskav.

Leta 1869 je ruski kemik Dimitrij Ivanovič Mendeljejev (1034–1907) na osnovi kemijskih in fizikalnih lastnosti razporedil 63 tedaj poznanih elementov v preglednico, ki jo danes imenujemo periodni sistem elementov.

Center KemikUm je v petek, 20. septembra, organiziral mednarodno konferenco »Periodni sistem včeraj, danes, jutri.« Na njej so učenci 9. a in 9. b razreda ter njihova učiteljica predstavili svoje aktivnosti – didaktične igre pri vsebinskem sklopu Elementi v periodnem sistemu.

Učenka Ajša Sivka je izdelala SPOMIN, učenca David Špes in Žiga Žnidaršič Pušnik sta izdelala svojo igro KEMIJA ROYAL, učenca Domen Marguč in Matej Pušnik pa igro BRAINBOX KEMIJA.

Vsi učenci so sodelovali pri pripravi igre LASTNOSTI ELEMENTOV, učiteljica Urša Ribič Hribernik pa je po ideji ge. Katje Kranjc pripravila igro POTAPLJANJE LADJIC. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v priloženem video posnetku. Za pomoč pri pripravi aktivnosti se zahvaljujemo tudi ge. Tini Esih in g. Mihaelu Stampferju.

Vabimo vas, da si ogledate različne interaktivne periodne sisteme: Dinamični periodni sistem, Interaktivni periodni sistem ECHA ali periodni sistem Royal Society of Chemistry (Visual Elements Periodic Table by RSC na http://bit.ly/rGmSth).

 Učenci 9. a in 9. b