Čeprav v teh dneh šolske stavbe počivajo, pa ne počivajo šolarji, ki se s pomočjo učiteljev učijo na daljavo. Te puste dni pa kanejo tudi vesele novičke, ki dajejo mladim pogum in priznanje za njihovo delo. Ena takih veselih novic je prispela ob uradni razglasitvi državnega tekmovanja za Cankarjevo priznanje, ki je potekalo v soboto, 7. 3. 2020, na II. OŠ Slovenska Bistrica. Udeležila sta se ga tudi učenca OŠ Ob Dravinji, in sicer osmošolka Manca Levart in njen brat Ambrož Levart iz 9. r., oba pod vodstvom mentorice Valentine Volavšek.

V eseju sta razmišljala o sladkih skrivnostih današnje mladine, o pomenu vztrajanja, ko se boriš za nek cilj, in s tem povezovala sporočilnost prebranih knjig – mladinskega romana Preživetje, Igorja Karlovška, in antologijo kratkih uspešnic Geniji z nasmehom, desetih različnih sodobnih avtorjev. Če je bil skupen naslov letošnjega tekmovanja Le pogumno, le za mano …, sta Manca in Ambrož uspešno dosegla zaslužen cilj, saj sta oba osvojila zlato Cankarjevo priznanje.

Ambrož je ob tem povedal, da »je občutek, ko po naporni poti dosežeš zadani cilj, ena najslajših stvari, ki jih lahko izkusiš. Tako se sedaj počutim tudi jaz, sem poln radosti in pozitivne energije. Uspeh mi daje pogum, ko rešujem nove šolske naloge ali se poskušam znajti v novi življenjski situaciji.«.

Manca je ob svojem uspehu takole strnila svoje občutke.

“Branje je edino potovanje, s katerega se zagotovo vrneš živ, zdrav in bogat.” (Janja Vidmar) Ta stavek me spominja, da sem za vsako prebrano knjigo, pa naj bo knjiga še tako dolgočasna, bogatejša za eno zgodbo. Spomnim se, da sem začela z risanjem, nadaljevala s pisanjem hudomušnih pesmi in se v tretjem razredu prvič srečala s Cankarjevim tekmovanjem. Vztrajala sem vse do osmega razreda in s pomočjo mentorice ge. Valentine Volavšek in modrih nasvetov staršev uspela priti do državnega tekmovanja.

Veselimo se z Manco in Ambrožem in jima čestitamo.