Naše 7. razrede je v torek, 8. 10., čakal prav poseben dan, saj so se odpravili na izlet po Koroškem, kjer so obiskali tri pomembne postaje.

Najprej jih je pot vodila k cerkvi svetega Jurija na Legnu, v kateri so občudovali ostanke temeljev stare cerkve in nekdanje lesene stavbe, prav tako pa tudi grobov, ki so še dandanes vidni skozi steklena tla. Pogled skozi steklo je učencem omogočil vpogled v preteklost in pokazal, kako bogata je zgodovina tega kraja.

Druga postaja je vodila k domačiji Prežihovega Voranca, kjer so sedmošolci spoznali življenje in delo tega izjemno pomembnega slovenskega pisatelja. Domačinka jim je prijazno razložila marsikaj zanimivega, videli so številne stare predmete, se sprehodili skozi dokaj majhne prostore Prežihove bajte, spoznavali življenje nekoč in se celo povzpeli v še vedno lepo ohranjeno kaščo.

Tretja in zadnja postaja se je nahajala v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika. Tam so učenci lahko videli zbirko miniaturnih knjig, spominske sobe, prečudovito ohranjeno opremo gradu, v katerem ima knjižnica svoje mesto, ob tem pa še arhiv. Ker je bilo na voljo nekaj prostega časa, je bila sprostitev v parku prava pika na i čudovitega sončnega dne.

Celoten izlet je bil poučen in zabaven, učenci pa so odšli domov polni novih vtisov in znanja. Veselijo se že naslednje tovrstne ekskurzije. 

Šolski novinar Gal Polegek